fredag 4 februari 2011

Harry Potter-frossa!

Inom den senaste månaden har jag läst om alla sju Harry Potter-böcker, sett om de sex tidigare filmerna, sett den sjunde filmen på bio samt läst Tales of Beedle the Bard. En kan helt enkelt lugnt säga, att temat har varit Harry Potter.

Det började så oskyldigt med att jag såg den senaste filmen på bio och insåg att jag inte mindes så mycket från den sjunde boken, som jag bara hade läst en gång. Sedan fick jag den idén att läsa allt från början, nu när faktiskt alla böcker redan är utgivna.

Det var en härlig läsupplevelse att få läsa dem i ett svep, när tidigare en var tvungen att vänta två år eller så mellan varje del. Det är fascinerande att se hur Rowling utvecklar böckerna från myspysliga äventyrsberättelser i internatskolemiljö vidare till det mörka allvar som regerar de senare böckerna.

Både språket och miljöerna som Rowling bygger upp är lekfulla och kluriga. Jag är väldigt förtjust i den magiska blandning hon gör, där etablerade mytiska företeelser och varelser och Oxfordmiljöer blandas ihop med en dos Fem-gänget och engelsk vardaglighet. Jag tycker att det är originellt och mycket trovärdigt i sig själv.

Starkast griper mig Harrys ständiga stora förluster och det andra världskriget-liknande allvaret som träder in i sjätte och sjunde boken, bland annat när ungdomarna lyssnar på rebellernas radiosändningar för att få höra om någon de känner har dött i striderna mot Voldemort.

Trots att jag här läst böckerna så många gånger, så blir jag så närvarande i texterna, berörd och rörd. Skrattar och gråter, om vartannat. Det är fantasifullt, finurligt och väldigt mänskligt. Denna serie är verkligen läslust för mig.

7 kommentarer:

Bettan sa...

Jag håller med dig i allt! Men alltså, vilken skillnad det är att läsa allt i ett svep, mot att sitta och vänta på när nästa del släpps ;) Vemod blandat med lycka ;)

Jess sa...

Jag håller också på att läsa igenom böckerna i ett svep, är på femte nu. Har läst alla böcker minst sju gånger, trean har jag läst hela tio gånger och jag rycks med i berättelsen varje gång. Håller med dig, serien är verkligen läslust.

Fian sa...

Hear hear! Härligt att höra från fler Harry Potter-frossare ... =)

Metronyx sa...

För mig känns det helt obegripligt att det finns folk som INTE älskar Harry & co. Känns så sorgligt att sista filmen är så nära. Vad ska jag se fram emot nu, snyft, snyft ! Gör väl som vanligt läser om alla böcker tusen gånger och ser om alla filmerna som andra kloka personer gör : D

Fian sa...

Mentronyx: Åh, jag förstår dig så väl! Det blir en sådan märklig tomhet när det är dags för sista i en serie som en älskar ...

Som du säger, vi får heöt enkelt läsa om och se om.

Madelene sa...

Jag läste precis hela serien för första gången och när den var slut ville jag börja om från början direkt igen. Böckerna är alldeles underbara, kan inte förstå varför jag väntade så länge med att läsa dem.

Fian sa...

Men tänk så här - vad lyxigt att du sparade den omtumlande första läsningen så länge!

Det är också en fördel att kunna läsa alla i ett svep! När jag började läsa HP var de tre första delarna utkomna. Sedan var det bara att vänta ... Och vänta ... =)