torsdag 8 december 2011

Ömtåliga berättelser

Fragile Things av mästerliga Neil Gaiman har, av någon outgrundlig anledning, stått oläst i min bokhylla i flera år.

Jag blev lite snopen när jag insåg att jag redan stött på flera av novellerna i andra samlingar ... bland annat Smoke & Mirrors och M is for Magic.

Lite ojämn kvalitet, men några slog an en ton i mig. Den första novellen, A Study in Emerald, som bjuder på 1800-tals pastisch i ett alternativt viktoriansk England, är superb. Lovecraftiansk Sherlock, ja visst!

(Måste nog skaffa mig hela den antologin som den texten är skriven till - Shadows over Baker Street.)

Forbidden Brides of the Faceless Slaves in the Secret House of the Night of Dread Desire är charmigt humoristiskt. Jag gillar verkligen tanken: tänk om det finns en existens när realism betyder gotiska slott och osaliga andar och där det fantastiska blir att skriva om uttråkade hemmafruar i förorten ...

I The Monarch of the Glen, den sista texten i samlingen, möter vi åter Shadow, från American Gods. Någonstans på bystan i Skottland får han ett dörrvaktarjobb som verkar tämligen mystiskt.

Ett kärt återseende! Mytologiskt, humoristiskt, mystiskt, kargt och lite hårdkokt. Jag tycker om 'et.

2 kommentarer:

Metronyx sa...

Åh,jag älskar den här boken. Vanligtvis är jag allergisk mot short stories, men här tvärvände jag. Och visst var det kul att återse Shadow. Den som gjorde mest intryck var nog historien om stackars Susan i Narnia, kanske för att jag alltid grubblat över hennes öde själv. Men nån historia var inte så lustig att läsa, men helhetsintrycket var , i mitt fall, överväldigande.

Fian sa...

Vad roligt! Själv föll jag hårdast för Smoke & Mirrors, eftersom det var den första jag läste.

I den här samlingen hade jag redan, som sagt, läst ganska många av texterna ...

Men jag håller med om att Gaiman skriver väldigt bra noveller.