måndag 20 december 2010

Svensk urban fantasy -

- låt mig kasta in ett "äntligen!" efter den rubriken!

Det är nästintill omöjligt att inte tänka på Neil Gaimans Neverwhere när jag här presenterar Nene Ormes Udda verklighet. Det gör absolut ingenting.

Jag är vansinnigt förtjust i Gaiman, för det första, så en sämre inspirationskälla kan en verkligen ha. För det andra så står Ormes stadigt på eget skrivande.

Den unga kvinnan Udda har länge plågats av mardrömmar och hallucinationer. Men gränserna mellan dröm och verklighet blir allt otydligare då händelser hon drömt om visar sig vara sanna.

Hon finner sig indragen i en parallell verklighet där okända varelser existerar och spelreglerna är oklara. Vem är Henning, som kan skifta till fågelhamn? Vad vill Oraklet, som bor högst upp i Turning Torso? Och hur ska Udda få tillbaka sin försvunna vän Daniel?

Romanen är både välskriven och välkomponerad. Ormes uppfyller ett av de viktigaste kriterierna i ett fantastiskt berättande - the suspension of disbelief. När jag följer med Udda runt om i det Malmö som blir allt mer magiskt, så är jag övertygad. Det bor ett orakel i Turning Torso. En gatubrunn vid stationen blir en portal till andra dimensioner och tider. Klart.

Jag har verkligen längtat efter att få läsa om bekanta platser, magiskt tillskevade. Gaimans London Below är nog så spännande, men det blir en extra dimension att det utspelar sig i gamla socialrealistiska Sverige. (Jag måste allt be mina Malmöväninnorna att guida mig runt lite vid nästa besök.)

Ordet sär, som Ormes använder för de människor som har olika övernaturliga förmågor, gillar jag skarpt. Jag läste just Tankeläsare av Kristin Cashore, där begreppet särling används på ett liknande sätt. Det låter vacker och annorlunda och känns som ett positivt återtagande.

Jag är nöjd och förtjust och ser fram emot både Ormes framtida skrivande samt mer svensk urban fantasy generellt.

6 kommentarer:

Ylva sa...

Jag har just upptäckt min nya bästa genre - urban fantasy..inspirerad av din eminenta blogg. Jag måste ju då också få tipsa om finlandssvensk urbanfantasy Underfors av Maria Turtschaninoff som utspelar sig över och under Helsingfors. Mycket bra o jag recade den i Ny tid för ett tag sen. Läs gärna o säg vad du tycker..Din kumpan i österled

Fian sa...

Åh, bra tips, kära kumpan! Det ska jag definitivt kolla upp ... Stora julekramar!

Metronyx sa...

Har faktiskt nyss läst ut Neverwhere, har du sett serien och i så fall hur var den ?

Fian sa...

Ja, jag har den på fin dubbel-VHS som jag inte har haft hjärta att kasta. =)

Ostig lågbudget av BBC med humor och stort hjärta. (Men det är veeerkligen lågbudget.) Cool vinjett av Dave McKean och välcastade skådisar.

Pål Eggert sa...

Ja, som du kanske redan sett i inlägget ovan är min egen roman urban fantasy - i Malmö. Bland annat.

Fian sa...

Pål: Nej, det visste jag inte. Låter också mycket intressant och läggs till kolla-upp-högen.

Roligt att se denna utveckling i gamla Sverige, tycker jag.