onsdag 4 mars 2009

Grundkurs i mangakunskap

Som ett led i att vårda Seriehyllan på jobbet har jag bestämt mig för att prova på lite manga. Det är nämligen en sådan enorm värld som är i princip helt obekant för mig. Jag måste således bildas något, så att jag kan handla in bra serier.

När jag var barn så kallades filmerna som storebror och jag såg (Starzinger och Silverfang och liknande) för manga. Nu för tiden används den korrekta terminologin också i Sverige, där manga är litteratur och anime är film. En elev på jobbet som läser mycket manga har varit så god att göra ett urval åt mig. Manga finns ju inom så många olika genrer, så detta blir som ett litet, litet smörgåsbord.

Battle Angel Alita av Yukito Kishiro (Volume 1)
Puh, detta var verkligen inte min stil alls! Dystopiskt, retrofuturisktiskt, übervåldsamt med enorma monster samt en vacker androidflicka - Alita - som slåss som en gudinna. För hårdkokt för undertecknad, men tydligen en klassiker inom sin genre.

Cromartie High School av Eiji Nonaka (Volume 1-3)
Enligt mig ser tecknarstilen i dessa album mer västerländsk ut än de andra jag läst. Men miljön är en high school i Tokyo, faktiskt en av stadens värsta värstingskolor dit "badasses" från hela Japan söker sig. Takashi Kamiyama, egentligen en helt vanlig kille, hamnar av misstag i denna hårdkokta miljö. Han klarar sig undan mitt ibland tuffingarna genom att de resonerar som så att ingen kanin skulle frivilligt vistas bland lejonen, om det inte vore "a really badass rabbit"(!)

Bland eleverna på skolan syns killen som egentligen är helt "badass", men inte gills för att han inte har något coolt smeknamn; en helt enorm kille, uppenbart för gammal för high school och dessutom kusligt lik Freddie Mercury från Queen, samt en gorilla.

Roligt är när killarna försöker bestämma om gorillan som sitter i klassrummet verkligen är en gorilla eller om det är en människa, baserat på det faktum att han/den bär armbandsur. Den skeptiska killen, Akira Maeda, konkluderar, "No, I'm sorry. Having a wristwatch isn't enough to convince me that something is a human." Underbar Douglas Adams-esque humor!

Genshiken av Shimoku Kio (Volume 1)
Utspelar sig vid ett universitet i Tokyo, fokus ligger på medlemmarna i en klubb för "modern visual art" (alltså dataspel, manga och anime). Om man är insatt i dessa områden är Genshiken säkert riktigt roligt att läsa, boken är proppfull med interna referenser. Själv förstod jag bara en enda referens till Final Fantasy, och var således inte riktigt målgruppen för denna serie ...

Mushishi av Yuki Urushibara (Volume 1-3)
Mushi är ett slags urväsen, det som fanns innan djur och växter skildes åt i världen. Nu existerar mushi snarast som parasiter och skadar människor mer ofta än inte med sina urgamla krafter. Ginko är en mushishi, en mästare på att kunna överlista och oskadliggöra mushi. Albumen är uppbyggda av flera fristående episoder. Ginko tvingas ständigt vandrar vidare efter att en situation är löst, då han attraherar mushi och därför aldrig kan stanna på ett ställe. Suggestivt, välskrivet och riktigt, riktigt bra.

The Melancholy of Haruhi Suzumiya av Nagaru Tanigawa (Volume 1)
Också detta album utspelar sig i en high school-miljö, där Haruhi Suzumiya startar sällskapet the SOS Brigade. Sällskapets mål är att finna intressanta saker i verkligheten, så som tidsresenärer, utomjordingar och andra paranormala fenomen. Vad Haruhi Suzumiya dock inte inser är att hon själv har magiska förmågor, som att förändra verkligheten genom sina önskningar, och att medlemmarna i hennes klubb faktiskt är just tidsresenärer och utomjordingar ... Charmig idé, ganska underhållande.

Yotsuba&! av Kiyohiko Azuma (Volume 1-3)
Åh, vilka riktiga feel good-album! Supercharmigt tecknade utifrån femåriga Yotsubas perspektiv får vi följa hennes liv tillsammans med hennes adoptivpappa (översättare/slacker), hans bästa vän Jumbo (som är över två meter lång och arbetar som florist) samt grannflickorna Ena, Fuka och Asagi. Ingen egentlig handling, men humoristiskt, hjärtligt och vardagsfinurligt.

Jag kommer definitivt att fortsätta läsa serierna om Cromartie, Mushishi och Yotsuba, to the (not at all) bitter end. Roligt också att få vara låntagare och låta eleverna agera "boklangare"!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Ang. Mushishi av Yuki Urushibara (Volume 1-3): Den blev jag sugen på att läsa. Särskilt som jag verkligen uppskattar Douglas Adams.

Generellt har jag svårt för när även japansk anime förändrar sitt uttryck till mer västerländskt, där karaktärerna t.ex. blir mycket längre än medeljapanen.

En fantastiskt bra film på temat är Min granne Totoro. Sett den?

Fia sa...

"Cromartie High School" var det som påminner om Douglas Adams-humor! Sjukt roligt, faktiskt.

Nej, jag har inte sett den filmen. Jag gillade dock "Det levande slottet", av samme man. Får definitivt se till att hyra den någon gång.

Anonym sa...

Ah just de!



Förresten läste jag ut boken du tipsade mig om, Charlie av Margareta Suber. Språket är helt underbart, nästan varje mening är bärande och värd eftertanke. Lägg till att jag blev smått förälskad i huvudkaraktären...

Fia sa...

I know - den är sååå fin ...
Tack för lånet av filmen, btw. Ska kolla snarast!