tisdag 19 april 2011

So little time, so much to do!Helt plötsligt var en sådan period. När det händer Flera Stora Och Inte Positiva Saker. Och sjukdomar florerar. Och kalendern är fullklottrad med Tider, Deadlines, och Plikter.

Då förstår jag. Håll i hatten och se framåt. Close your eyes and think of England. Eller motsvarande överlevnadsstrategi.

Jag har i varje fall just läst ut karamellen Igelkottens elegans av Muriel Barbery. En sorgsen och hoppfull fransk feel good-roman om extraordinära och excentriska människor som lyckas få till äkta möten och samtal över (påstådda) gränser som klass, etnicitet, kön och ålder.

Jag är fortfarande begeistrad över Cory Doctorows Makers. Den förtjänar ett inlägg. (Läs den gärna själva så länge - här, exempelvis.)

I övrigt har jag läst:

Den vita katten - Holly Black
Hårdkokt urban fantasy-historia där en del föds med övernaturliga gåvor. De kallas berörare och anses vara andra klassens samhällsmedborgare. På grund av diskriminering och utanförskap har de tvingats organisera sig i maffialiknande klaner och Cassel föds in i en sådan klan. Problemet är bara att han inte har någon gåva. Eller ...?

The World According to Groucho Marx - David Brown
En biografi om den geniale Groucho Marx, vilket passade bra efter höstens Bröderna Marx-maraton. Ska vid tillfälle skaffa mig både Grouchos och Harpos respektive självbiografier. Torde bli intressant läsning!

Sherlock Holmes: A Study in Scarlet, The Sign of Four - Sir Arthur Conan Doyle
Självklart på grund av nya Sherlock har jag börjat läsa om Sherlock Holmes, vilket jag inte har gjort sedan jag var liten. Efter att ha tittat mycket på Agatha Christie-filmatiseringar på sistone, där det kan vara nog så klurigt att lista ut whodunit, kan jag säga så här: i Doyles historier är det inte svårt, utan omöjligt.

Eftersom mitt i historien så kommer en lång tillbakablick som utspelar sig någonstans exotiskt, där människor för oss helt främmande gör saker som i själva verket så småningom leder fram till den situationen där läsaren befinner sig ...

Men det är kul. Lättläst men snyggt språk, karismatiska karaktärer och spänning. Jag gillar det fortfarande.

Beastly, ett odjur - Alex Flinn
Kimberlie: Främlingar, Kim M. Kimselius
TimeRiders - Alex Scarrow

Några recensionsböcker som inte har lämnat något större intryck ... En modern Skönheten & odjuret, en äventyrlig flickbok (i brist på bättre beskrivning) samt en actionfylld tidsresenärshistoria.

Det händer nu - Sofia Nordin
En superfin ungdomsroman om svårigheterna i att bli kär i sin bästa vän, som Stella blir i Sigrid. Nordin skriver så, så bra! Klart, välformulerat språk, sympatiska karaktärer, allvarligt, sorgligt, roligt och helt trovärdigt.

Elsewhere - Gabrielle Zevin
En intressant ungdomsroman som handlar om livet efter döden, där man föryngras till den dagen då man återföds till jordelivet igen.

6 kommentarer:

Pål Eggert sa...

Jaså du gillar Bröderna Marx? Helt mästerliga enligt mig.

Sissel sa...

Jag läste också om Sherlock Holmes efter att ha sett TV-serien, de var precis lika bra om jag kom ihåg dem :)

Fian sa...

Pål: Jag håller med dig fullständigt.

Såg en del som barn och fick en knäpp i höstas och såg alla. Köpte till och med två filmer på VHS (!), begagnat från Amazon för att jag inte fick tag i dem på annat vis.

Tyckte att Groucho och Chico var roligast när jag var liten, men den här vändan föll jag verkligen för Harpos komik. Otroligt roligt.


Sissel: Visst är det roligt när omläsningar faktiskt fungerar! Jag blev också nöjd med att känna att det fortfarande var spännande och klurigt.

Det känns som att Sherlock-serien fick många bokmalor och bokmalar runt om i landet att gå tillbaka till texterna ... Det har synts i flera bokbloggar. =)

Hoppas att du har ett fint lov, förresten.

Yrla sa...

Jag hade funderat på att läsa "Beastly" (den har ju filmatiserats också - dock fick den dåliga recensioner), eftersom att jag tycker hemskt mycket om Skönheten och odjuret sagan. Men du bekräftade vad jag trodde med att den inte skulle vara så originell och minnesvärd, vilket är lite synd. Skulle vara spännande om någon verkligen gjorde en riktigt originell version av den gamla sagan.

Men strategin med "Close your eyes and think of England" är något jag ska använda mig av de här sista veckorna i skolan! :)

Metronyx sa...

Funderar bara lite på HUR det rent praktiskt skulle fungera om man åldrades baklänges. Det jag undrar mest är om man föds och vet allt och sen dör ovetandes om alltet. Tänker på Blacks roman.

Fian sa...

Yrla: Jag tyckte om din version av Skönheten och Odjuret, förresten. Beastly var tyvärr inte värd läsningen ...

Fint att du fick en bra överlevnadsstrategi! Jag har dock inte accepterat att bibblan om några ynka veckor ska vara utan sina fantastiska stammisar ... Nå ja.


Metronyx: I den boken jag nämnde - Elsewhere - så är det ett väldigt bokstavligt föryngrande, där en retarderar och glömmer bort kunskap allt eftersom. Till man blir en liten bebis, ovetande om allt.

Blacks roman - vad är det för spännande?