tisdag 28 september 2010

Bokmalans bokmässa

Bokmalan har varit - inte helt olikt andra bokmalor och malar där ute i landet - på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg!

En fantastisk sak med Bokmässan är så klart att vandra runt i den enorma utställningshallen (med 895 utställare!) och betrakta detta vimmel och mymmel av böcker, bokförlag, bokhandlar, antikvariat, tidskrifter, debatter, författarpresentationer och samtal.

Det är också roligt träffa kollegor inom de bok- och litteraturrelaterade yrkena. Det var extra härligt att träffa mina BHS-kumpaner Y och I igen - det var alldeles för länge sedan! Y deltog i en debatt om nordiska feminismer på fredagseftermiddagen, som jag lyssnade på. Jag passade också på att köpa en prenumeration på Bang åt mig själv i 30-årspresent och fick då Liv Strömquists nya album på köpet - yay!

Med ett seminariekort i högsta hugg fastnade Bokmalan lätt i den flora av föreläsningar, seminarier och debatter som finns att lyssna på. Via Bokmässans community kan du se en lista över alla seminarier som undertecknad bevistade.

Många diskussioner fördes om hur bokmarknaden ska utvecklas i en alltmer digital tid (liksom både film-, tv- och musikbranscherna har gjort) och vad som kommer att bli bibliotekens och bibliotekariernas roll i denna utveckling. Mycket spännande och högst relevant för oss bibliotekarier att fundera på.

Ett sådant seminarium - Sociala medier och bibliotek - finns sammanfattat via Högskolan i Borås, och mina åsikter sammanfattas väl av kulturskribenten Jonas Thente i Dagens Nyheter.

Annat spännande som jag hittade var en avhandling om vampyren i litteraturen, som litteraturvetaren Anna Höglund skrivit - Vampyrer: En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet.

Jag lyssnade på Sofi Oksanen tala om estnisk historia och hörde Inger Edelfeldt läsa ur sin nya bok, Samtal med djävulen. Ett seminarium gav tips på hur World of Warcraft kan användas i undervisningen och på ett annat diskuterades nordisk feminism.

Och detta är ändå bara en bråkdel.

Det finns helt enkelt en hel värld av möjligheter på Bokmässan.

Inga kommentarer: