söndag 16 maj 2010

Manga, överklass, vampyrer & en zombie

Puh, nu har det varit extremt mycket plikt & vardag i vägen för bloggandet! En kort läsdagboksanteckning kommer här; jag har ett längre inlägg på g ...


Fullmetal Alchemist (1-3), Hiromu Arakawa
Väldigt lång mangaserie om "Stålalkemisten" och dennes bror som söker efter de vises sten, för att återvinna broderns förlorade kropp. Underhållande och fartigt.

Ouran High School (10-12), Bisco Hatori
En gullig och ganska skruvad shojo manga om Haruhi som är stipendieelev på anrika och snobbiga skolan Ouran High. Där blir hon indragen i skolans host club och klär sig som pojke för att underhålla de kvinnliga gästerna som där vistas.

Yotsuba (8), Azuma Kiyohiko
Yotsuba är en underbar femåring som med stor energi och nyfikenhet erövrar en liten bit av världen i varje kapitel. En blir glad i själen av dessa episoder!

Jorden de ärvde, Björn af Kleen
Reportagebok om den jordägande adeln i Sverige och om hur deras fideikomisstruktur trotsar all modern arvslagstiftning. Neutralt skrivet men ack så upprörande! En lämnas häpnadsväckt.

Jonas bok (Beautiful dead; 1), Eden Maguire
(Recensionsbok.) Ännu en övernaturlig romans, denna gång med en zombietvist som bitvis ger Twin Peaks-känsla. Dock en rätt så medioker historia med mediokert språk.

Skuggkysst (Vampire Academy; 3), Richelle Mead

Detta är också en serie som jag recenserar (precis som serien om/av Darren Shan, där jag just har läst del 10). Ibland blir det nästan överdos på vampyr-romanser-i-high-school-miljö, till och med för mig ... Denna del var dock betydligt bättre än de två första delarna, tycker jag.

The Vampire Diaries: The Awakening & The Struggle, L.J. Smith
Övernaturlig romans i high school-miljö som faktiskt utkom långt innan Twilight. Detta var dock ingenting undertecknad föll för: rätt så osympatiska karaktärer och ett torftigt språk lämnade mig oberörd.

New Moon: The Complete Illustrated Movie Companion, Mark Cotta Vaz
Som en förberedelse för nästa event (nämligen Eclipse 30 juni ...) så har jag New Moon-frossat lite genom att se om filmen samt läsa denna filmguide ...


Just nu håller jag på att sträckläsa en underbar alternativ historisk fantasy-serie som jag har fått låna av M på mitt jobb - Kushiel's Legacy av Jaqueline Carey. Jag är inne på andra delen just nu och är helt fast!

3 kommentarer:

Pomegranate sa...

Såg att Twilight har kommit som grafisk roman, har Bokmalan läst?

Anonym sa...

Finns det någon ungdomsbokserie med vampoyrtema som faktiskt är bra och välskriven? Och som inte återanvänder samma gamla teman?

Jag ska ju läsa vampyrböcker hela sommaren, men det känns som att utbudet på ungdomsfronten är väldigt likriktat. Det borde ju finnas guldkorn, men frågan är hur man ska hitta dem?

Fian sa...

Pomegranate: Nej, Bokmalan har inte läst ... Men jag funderar på att köpa in den till mina elever. Har du läst? Vad ska vi tro?

Anna: Det kan ju vara klurigt med originalitet i samband med formellitteratur.

När jag nu har läst ex House of night och Vampire Academy har jag en känsla av att de lyder under flera genrebestämmelser: internatskoletraditionen, flickböcker, Gossip Girl samt Twilight-fenomenet och vampyrtraditionen. Kanske är det svårt att förhålla sig till allt detta?

Ska du läsa vampyrböcker till något med formellt syfte än endast nöjesläsing? Blir nyfiken! =)